img
Вести и настани
 • img
  понеделник, 24 јануари 2022

  Телеграма со сочувство

 • img
  сабота, 22 јануари 2022

  Заупокоена Литургија со шестмесечен молитвен спомен за архимандрит Методиј

 • img
  петок, 21 јануари 2022

  Панихида во молитвен спомен на протојереј Вељо Манчевски

 • img
  четврток, 20 јануари 2022

  Литургија во параклисот при Архиепископската резиденција

 • img
  среда, 19 јануари 2022

  Богојавление во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Скопје

 • img
  вторник, 18 јануари 2022

  Василиева Литургија во Соборниот храм

 • img
  петок, 14 јануари 2022

  Литургија во параклисот при Архиепископската резиденција

 • img
  недела, 09 јануари 2022

  Божикен прием на државниот врв

 • img
  недела, 09 јануари 2022

  Литургија во Соборниот храм

 • img
  сабота, 08 јануари 2022

  Литургија во храмот
  Рождество на Пресвета Богородица

 • img
  петок, 07 јануари 2022

  Прослава на Божик
  во Соборниот храм

 • img
  четврток, 06 јануари 2022

  Бадник во Соборниот храм

МОЛИТВЕНИК

Во моментов листата е празна.

Телеграма со сочувство

Ваша Светост, 

Особено Нѐ оскрби жалната вест за упокојувањето на Преосветениот епископ Шабачки, Лаврентиј. Затоа, дозволете ми во Наше име, во името на Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, на свештенството, монаштвото и на сите верни чеда, да изразиме искрено сочувство и братско сострадание во болката на сестринската Српска православна црква, на Шабачката епархија и на сите коишто го почитуваа Епископот Лаврентиј. 

Неговата богољубива личност и неговото црквољубиво и родољубиво дело, неговата „безусловна оддаденост на Црквата, на нејзиното устројство, на поредокот и на единството“, како што нагласи Вашата Светост, го покажа овој јерарх Христов како пастир добар, посветен богослужител, богољубив, човекољубив и смирен монах, грижлив отец за доверената паства... 

Господ Исус Христос, Кој е воскресение и живот, нека ја упокои душата на новопретставениот Епископ Лаврентиј во место добро, место блажено, место мирно, таму каде што се упокојуваат праведниците – во населбите на Авраама, меѓу хоровите на светителите... 

Бог да го прости и нека му дарува Царство Небесно!


СТЕФАН
АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

До Неговата Светост, Архиепископот Пеќски, Митрополит Белградско-карчовачки и Патријарх Српски
г. г. Порфириј

Телеграма со сочувство

Ваша Светост, 

Особено Нѐ оскрби жалната вест за упокојувањето на Преосветениот епископ Шабачки, Лаврентиј. Затоа, дозволете ми во Наше име, во името на Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, на свештенството, монаштвото и на сите верни чеда, да изразиме искрено сочувство и братско сострадание во болката на сестринската Српска православна црква, на Шабачката епархија и на сите коишто го почитуваа Епископот Лаврентиј. 

Неговата богољубива личност и неговото црквољубиво и родољубиво дело, неговата „безусловна оддаденост на Црквата, на нејзиното устројство, на поредокот и на единството“, како што нагласи Вашата Светост, го покажа овој јерарх Христов како пастир добар, посветен богослужител, богољубив, човекољубив и смирен монах, грижлив отец за доверената паства... 

Господ Исус Христос, Кој е воскресение и живот, нека ја упокои душата на новопретставениот Епископ Лаврентиј во место добро, место блажено, место мирно, таму каде што се упокојуваат праведниците – во населбите на Авраама, меѓу хоровите на светителите... 

Бог да го прости и нека му дарува Царство Небесно!


СТЕФАН
АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

До Неговата Светост, Архиепископот Пеќски, Митрополит Белградско-карчовачки и Патријарх Српски
г. г. Порфириј

Телеграма со сочувство

Ваша Светост, 

Особено Нѐ оскрби жалната вест за упокојувањето на Преосветениот епископ Шабачки, Лаврентиј. Затоа, дозволете ми во Наше име, во името на Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, на свештенството, монаштвото и на сите верни чеда, да изразиме искрено сочувство и братско сострадание во болката на сестринската Српска православна црква, на Шабачката епархија и на сите коишто го почитуваа Епископот Лаврентиј. 

Неговата богољубива личност и неговото црквољубиво и родољубиво дело, неговата „безусловна оддаденост на Црквата, на нејзиното устројство, на поредокот и на единството“, како што нагласи Вашата Светост, го покажа овој јерарх Христов како пастир добар, посветен богослужител, богољубив, човекољубив и смирен монах, грижлив отец за доверената паства... 

Господ Исус Христос, Кој е воскресение и живот, нека ја упокои душата на новопретставениот Епископ Лаврентиј во место добро, место блажено, место мирно, таму каде што се упокојуваат праведниците – во населбите на Авраама, меѓу хоровите на светителите... 

Бог да го прости и нека му дарува Царство Небесно!


СТЕФАН
АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

До Неговата Светост, Архиепископот Пеќски, Митрополит Белградско-карчовачки и Патријарх Српски
г. г. Порфириј

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com