img
Вести и настани

Од православниот календар

понеделник, 05. декември 2022

Од Прологот Евангелие и Апостол за денот Мисли за секој ден од годината

Руската Православна Црква ја призна Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија за автокефална црква

На 25 август 2022 година, на седницата на Светиот синод на Руската Православна Црква, беше прочитано соопштението на Неговата Светост Патријархот Московски и на цела Русија Кирил за доделувањето автокефалност на Македонската Православна Црква – Охридската Архиепископија од страна на Српската Православна Црква. Синодот одлучи да Му се заблагодари на Господа Бога за решавањето на прашањето за статусот на Православната Црква во Северна Македонија на канонска основа и да ја признае Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископијата како автокефална сестринска Црква, впишувајќи го името на нејзиниот Претстојател, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски Стефан.

Членовите на Синодот изразија надеж дека Македонсакта Православна Црква – Охридска Архиепископија, најмладата во семејството на автокефалните Православни Цркви, цврсто ќе ја зачува светата православна вера во чистота и непорочност и ќе ја запазува верноста на православната канонска традиција.

Учесниците на заседанието исто така благоволија за решението на Светиот синод да бидат известени и Светејшиот Патријарх Српски Порфириј и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан во свештените диптиси.

***

Светиот Синод на Руската Православна Црква на заседанието на 27 мај (Журнал№ 43) со благодарност кон Бога го прими известувањето за возобновувањето на заедничарењето на Српската Патријаршија со Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, во статусот на автономна Црква, статус што ѝ бил доделен во 1959 година. Воедно, во тоа известување беше соопштено дека Архијерејскиот собор на Српската Православна Црква, одржан од 15 до 21 мај 2022 година, во одговор на прозбата на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, едногласно ја благословил и нејзината автокефалија.

На 5 јуни 2022 година, во катедралниот храм посветен на Архангел Михаил во Белград, Светејшиот Патријарх Српски Порфириј и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан принесоа Божествена Литургија, во сослужение на јерарси на Српската Православна Црква и на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија. По завршетокот на Литургијата Светејшиот Патријарх Порфириј, исполнувајќи го решението на Архијерејскиот Собор на Српската Православна Црква, торжествено му го врачил на Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан Томосот со кој се потврдува автокефалноста на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија.

На  8 август Светејшиот Патријарх Српски Порфириј му упатил писмо на Патријархот Московски и на цела Русија Кирил, во кое го известува за настанатите собитија, изразувајќи желба и прозба кон Руската Православна Црква „за и вие, исто така, споменатата, сега веќе потполно канонска Црква, да ја примите како најмлада сестринска автокефална Православна Црква, со што ќе им дадете пример и на останатите помесни Православни Цркви“.

На 13 јули 2022 и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан, исто така му испратил писмо на Светејшиот Патријарх Московски и на сета Рус Кирил, во кое го известува за укажаните „радосни собитија со кои Бог ја удостои нашата помесна Црква“.

 

 

Извор: patriarchia.ru
(Официјален сајт на Руската Православна Црква)

МОЛИТВЕНИК

Руската Православна Црква ја призна Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија за автокефална црква

На 25 август 2022 година, на седницата на Светиот синод на Руската Православна Црква, беше прочитано соопштението на Неговата Светост Патријархот Московски и на цела Русија Кирил за доделувањето автокефалност на Македонската Православна Црква – Охридската Архиепископија од страна на Српската Православна Црква. Синодот одлучи да Му се заблагодари на Господа Бога за решавањето на прашањето за статусот на Православната Црква во Северна Македонија на канонска основа и да ја признае Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископијата како автокефална сестринска Црква, впишувајќи го името на нејзиниот Претстојател, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски Стефан.

Членовите на Синодот изразија надеж дека Македонсакта Православна Црква – Охридска Архиепископија, најмладата во семејството на автокефалните Православни Цркви, цврсто ќе ја зачува светата православна вера во чистота и непорочност и ќе ја запазува верноста на православната канонска традиција.

Учесниците на заседанието исто така благоволија за решението на Светиот синод да бидат известени и Светејшиот Патријарх Српски Порфириј и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан во свештените диптиси.

***

Светиот Синод на Руската Православна Црква на заседанието на 27 мај (Журнал№ 43) со благодарност кон Бога го прими известувањето за возобновувањето на заедничарењето на Српската Патријаршија со Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, во статусот на автономна Црква, статус што ѝ бил доделен во 1959 година. Воедно, во тоа известување беше соопштено дека Архијерејскиот собор на Српската Православна Црква, одржан од 15 до 21 мај 2022 година, во одговор на прозбата на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, едногласно ја благословил и нејзината автокефалија.

На 5 јуни 2022 година, во катедралниот храм посветен на Архангел Михаил во Белград, Светејшиот Патријарх Српски Порфириј и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан принесоа Божествена Литургија, во сослужение на јерарси на Српската Православна Црква и на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија. По завршетокот на Литургијата Светејшиот Патријарх Порфириј, исполнувајќи го решението на Архијерејскиот Собор на Српската Православна Црква, торжествено му го врачил на Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан Томосот со кој се потврдува автокефалноста на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија.

На  8 август Светејшиот Патријарх Српски Порфириј му упатил писмо на Патријархот Московски и на цела Русија Кирил, во кое го известува за настанатите собитија, изразувајќи желба и прозба кон Руската Православна Црква „за и вие, исто така, споменатата, сега веќе потполно канонска Црква, да ја примите како најмлада сестринска автокефална Православна Црква, со што ќе им дадете пример и на останатите помесни Православни Цркви“.

На 13 јули 2022 и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан, исто така му испратил писмо на Светејшиот Патријарх Московски и на сета Рус Кирил, во кое го известува за укажаните „радосни собитија со кои Бог ја удостои нашата помесна Црква“.

 

 

Извор: patriarchia.ru
(Официјален сајт на Руската Православна Црква)

Руската Православна Црква ја призна Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија за автокефална црква

На 25 август 2022 година, на седницата на Светиот синод на Руската Православна Црква, беше прочитано соопштението на Неговата Светост Патријархот Московски и на цела Русија Кирил за доделувањето автокефалност на Македонската Православна Црква – Охридската Архиепископија од страна на Српската Православна Црква. Синодот одлучи да Му се заблагодари на Господа Бога за решавањето на прашањето за статусот на Православната Црква во Северна Македонија на канонска основа и да ја признае Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископијата како автокефална сестринска Црква, впишувајќи го името на нејзиниот Претстојател, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски Стефан.

Членовите на Синодот изразија надеж дека Македонсакта Православна Црква – Охридска Архиепископија, најмладата во семејството на автокефалните Православни Цркви, цврсто ќе ја зачува светата православна вера во чистота и непорочност и ќе ја запазува верноста на православната канонска традиција.

Учесниците на заседанието исто така благоволија за решението на Светиот синод да бидат известени и Светејшиот Патријарх Српски Порфириј и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан во свештените диптиси.

***

Светиот Синод на Руската Православна Црква на заседанието на 27 мај (Журнал№ 43) со благодарност кон Бога го прими известувањето за возобновувањето на заедничарењето на Српската Патријаршија со Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, во статусот на автономна Црква, статус што ѝ бил доделен во 1959 година. Воедно, во тоа известување беше соопштено дека Архијерејскиот собор на Српската Православна Црква, одржан од 15 до 21 мај 2022 година, во одговор на прозбата на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, едногласно ја благословил и нејзината автокефалија.

На 5 јуни 2022 година, во катедралниот храм посветен на Архангел Михаил во Белград, Светејшиот Патријарх Српски Порфириј и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан принесоа Божествена Литургија, во сослужение на јерарси на Српската Православна Црква и на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија. По завршетокот на Литургијата Светејшиот Патријарх Порфириј, исполнувајќи го решението на Архијерејскиот Собор на Српската Православна Црква, торжествено му го врачил на Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан Томосот со кој се потврдува автокефалноста на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија.

На  8 август Светејшиот Патријарх Српски Порфириј му упатил писмо на Патријархот Московски и на цела Русија Кирил, во кое го известува за настанатите собитија, изразувајќи желба и прозба кон Руската Православна Црква „за и вие, исто така, споменатата, сега веќе потполно канонска Црква, да ја примите како најмлада сестринска автокефална Православна Црква, со што ќе им дадете пример и на останатите помесни Православни Цркви“.

На 13 јули 2022 и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан, исто така му испратил писмо на Светејшиот Патријарх Московски и на сета Рус Кирил, во кое го известува за укажаните „радосни собитија со кои Бог ја удостои нашата помесна Црква“.

 

 

Извор: patriarchia.ru
(Официјален сајт на Руската Православна Црква)

Руската Православна Црква ја призна Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија за автокефална црква

На 25 август 2022 година, на седницата на Светиот синод на Руската Православна Црква, беше прочитано соопштението на Неговата Светост Патријархот Московски и на цела Русија Кирил за доделувањето автокефалност на Македонската Православна Црква – Охридската Архиепископија од страна на Српската Православна Црква. Синодот одлучи да Му се заблагодари на Господа Бога за решавањето на прашањето за статусот на Православната Црква во Северна Македонија на канонска основа и да ја признае Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископијата како автокефална сестринска Црква, впишувајќи го името на нејзиниот Претстојател, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски Стефан.

Членовите на Синодот изразија надеж дека Македонсакта Православна Црква – Охридска Архиепископија, најмладата во семејството на автокефалните Православни Цркви, цврсто ќе ја зачува светата православна вера во чистота и непорочност и ќе ја запазува верноста на православната канонска традиција.

Учесниците на заседанието исто така благоволија за решението на Светиот синод да бидат известени и Светејшиот Патријарх Српски Порфириј и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан во свештените диптиси.

***

Светиот Синод на Руската Православна Црква на заседанието на 27 мај (Журнал№ 43) со благодарност кон Бога го прими известувањето за возобновувањето на заедничарењето на Српската Патријаршија со Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, во статусот на автономна Црква, статус што ѝ бил доделен во 1959 година. Воедно, во тоа известување беше соопштено дека Архијерејскиот собор на Српската Православна Црква, одржан од 15 до 21 мај 2022 година, во одговор на прозбата на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, едногласно ја благословил и нејзината автокефалија.

На 5 јуни 2022 година, во катедралниот храм посветен на Архангел Михаил во Белград, Светејшиот Патријарх Српски Порфириј и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан принесоа Божествена Литургија, во сослужение на јерарси на Српската Православна Црква и на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија. По завршетокот на Литургијата Светејшиот Патријарх Порфириј, исполнувајќи го решението на Архијерејскиот Собор на Српската Православна Црква, торжествено му го врачил на Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан Томосот со кој се потврдува автокефалноста на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија.

На  8 август Светејшиот Патријарх Српски Порфириј му упатил писмо на Патријархот Московски и на цела Русија Кирил, во кое го известува за настанатите собитија, изразувајќи желба и прозба кон Руската Православна Црква „за и вие, исто така, споменатата, сега веќе потполно канонска Црква, да ја примите како најмлада сестринска автокефална Православна Црква, со што ќе им дадете пример и на останатите помесни Православни Цркви“.

На 13 јули 2022 и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан, исто така му испратил писмо на Светејшиот Патријарх Московски и на сета Рус Кирил, во кое го известува за укажаните „радосни собитија со кои Бог ја удостои нашата помесна Црква“.

 

 

Извор: patriarchia.ru
(Официјален сајт на Руската Православна Црква)

Руската Православна Црква ја призна Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија за автокефална црква

На 25 август 2022 година, на седницата на Светиот синод на Руската Православна Црква, беше прочитано соопштението на Неговата Светост Патријархот Московски и на цела Русија Кирил за доделувањето автокефалност на Македонската Православна Црква – Охридската Архиепископија од страна на Српската Православна Црква. Синодот одлучи да Му се заблагодари на Господа Бога за решавањето на прашањето за статусот на Православната Црква во Северна Македонија на канонска основа и да ја признае Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископијата како автокефална сестринска Црква, впишувајќи го името на нејзиниот Претстојател, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски Стефан.

Членовите на Синодот изразија надеж дека Македонсакта Православна Црква – Охридска Архиепископија, најмладата во семејството на автокефалните Православни Цркви, цврсто ќе ја зачува светата православна вера во чистота и непорочност и ќе ја запазува верноста на православната канонска традиција.

Учесниците на заседанието исто така благоволија за решението на Светиот синод да бидат известени и Светејшиот Патријарх Српски Порфириј и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан во свештените диптиси.

***

Светиот Синод на Руската Православна Црква на заседанието на 27 мај (Журнал№ 43) со благодарност кон Бога го прими известувањето за возобновувањето на заедничарењето на Српската Патријаршија со Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, во статусот на автономна Црква, статус што ѝ бил доделен во 1959 година. Воедно, во тоа известување беше соопштено дека Архијерејскиот собор на Српската Православна Црква, одржан од 15 до 21 мај 2022 година, во одговор на прозбата на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, едногласно ја благословил и нејзината автокефалија.

На 5 јуни 2022 година, во катедралниот храм посветен на Архангел Михаил во Белград, Светејшиот Патријарх Српски Порфириј и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан принесоа Божествена Литургија, во сослужение на јерарси на Српската Православна Црква и на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија. По завршетокот на Литургијата Светејшиот Патријарх Порфириј, исполнувајќи го решението на Архијерејскиот Собор на Српската Православна Црква, торжествено му го врачил на Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан Томосот со кој се потврдува автокефалноста на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија.

На  8 август Светејшиот Патријарх Српски Порфириј му упатил писмо на Патријархот Московски и на цела Русија Кирил, во кое го известува за настанатите собитија, изразувајќи желба и прозба кон Руската Православна Црква „за и вие, исто така, споменатата, сега веќе потполно канонска Црква, да ја примите како најмлада сестринска автокефална Православна Црква, со што ќе им дадете пример и на останатите помесни Православни Цркви“.

На 13 јули 2022 и Блаженејшиот Архиепископ Охридски и Македонски Стефан, исто така му испратил писмо на Светејшиот Патријарх Московски и на сета Рус Кирил, во кое го известува за укажаните „радосни собитија со кои Бог ја удостои нашата помесна Црква“.

 

 

Извор: patriarchia.ru
(Официјален сајт на Руската Православна Црква)

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com