img
Вести и настани

Од православниот календар

понеделник, 05. декември 2022

Од Прологот Евангелие и Апостол за денот Мисли за секој ден од годината

Српскиот патријарх Порфириј посети дел од црковните убавини на Струга и Охрид

На 20 и 21 јуни 2022 година, во посета на Струга и Охрид беше Неговата Светост, Патријархот Српски г. г. Порфириј, во придружба на Епископот Зворничко-тузлански г. Фотиј. Неговата Сесветост беше пречекан од Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, нивните Високипреосвештенства. Митрополитите Преспанско-пелагониски г. Петер и Дебарско-кичевски г. Тимотеј,  и Епископот Хераклејски г. Климент. По пречекот, архијереите се упатија кон Струшкото крајбрежје, во посета на Калишкиот манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, каде што архијереите беа радосно пречекани од големо мноштво на православен верен народмеѓу кои и многубројни дечиња. Во манастирскиот храм беше отслужено Славословие.

Утредента, на 21 јуни, Патријархот, Архиепископот, Митрополитите и Епископите најнапред во Охрид го посетија велелепниот храм „Пресвета Богородица – Перивлепта“, потем го посетија Плаошкиот манастир „Св. Климент Охридски и св. вмч. Пантелејмон“, каде што се поклонија на моштите на патронот на Македонската Православна Црква, а потоа, по езерски пат, пристигнаа и во посета на манастирот „Св. Наум Охридски“, каде што се поклонија на моштите на собратот и сотрудник на светиот Климент – преподобниот Наум Чудотворец.

МОЛИТВЕНИК

Српскиот патријарх Порфириј посети дел од црковните убавини на Струга и Охрид

На 20 и 21 јуни 2022 година, во посета на Струга и Охрид беше Неговата Светост, Патријархот Српски г. г. Порфириј, во придружба на Епископот Зворничко-тузлански г. Фотиј. Неговата Сесветост беше пречекан од Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, нивните Високипреосвештенства. Митрополитите Преспанско-пелагониски г. Петер и Дебарско-кичевски г. Тимотеј,  и Епископот Хераклејски г. Климент. По пречекот, архијереите се упатија кон Струшкото крајбрежје, во посета на Калишкиот манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, каде што архијереите беа радосно пречекани од големо мноштво на православен верен народмеѓу кои и многубројни дечиња. Во манастирскиот храм беше отслужено Славословие.

Утредента, на 21 јуни, Патријархот, Архиепископот, Митрополитите и Епископите најнапред во Охрид го посетија велелепниот храм „Пресвета Богородица – Перивлепта“, потем го посетија Плаошкиот манастир „Св. Климент Охридски и св. вмч. Пантелејмон“, каде што се поклонија на моштите на патронот на Македонската Православна Црква, а потоа, по езерски пат, пристигнаа и во посета на манастирот „Св. Наум Охридски“, каде што се поклонија на моштите на собратот и сотрудник на светиот Климент – преподобниот Наум Чудотворец.

Српскиот патријарх Порфириј посети дел од црковните убавини на Струга и Охрид

На 20 и 21 јуни 2022 година, во посета на Струга и Охрид беше Неговата Светост, Патријархот Српски г. г. Порфириј, во придружба на Епископот Зворничко-тузлански г. Фотиј. Неговата Сесветост беше пречекан од Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, нивните Високипреосвештенства. Митрополитите Преспанско-пелагониски г. Петер и Дебарско-кичевски г. Тимотеј,  и Епископот Хераклејски г. Климент. По пречекот, архијереите се упатија кон Струшкото крајбрежје, во посета на Калишкиот манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, каде што архијереите беа радосно пречекани од големо мноштво на православен верен народмеѓу кои и многубројни дечиња. Во манастирскиот храм беше отслужено Славословие.

Утредента, на 21 јуни, Патријархот, Архиепископот, Митрополитите и Епископите најнапред во Охрид го посетија велелепниот храм „Пресвета Богородица – Перивлепта“, потем го посетија Плаошкиот манастир „Св. Климент Охридски и св. вмч. Пантелејмон“, каде што се поклонија на моштите на патронот на Македонската Православна Црква, а потоа, по езерски пат, пристигнаа и во посета на манастирот „Св. Наум Охридски“, каде што се поклонија на моштите на собратот и сотрудник на светиот Климент - преподобниот Наум Чудотворец.

[foogallery id="4675"]

Српскиот патријарх Порфириј посети дел од црковните убавини на Струга и Охрид

На 20 и 21 јуни 2022 година, во посета на Струга и Охрид беше Неговата Светост, Патријархот Српски г. г. Порфириј, во придружба на Епископот Зворничко-тузлански г. Фотиј. Неговата Сесветост беше пречекан од Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, нивните Високипреосвештенства. Митрополитите Преспанско-пелагониски г. Петер и Дебарско-кичевски г. Тимотеј,  и Епископот Хераклејски г. Климент. По пречекот, архијереите се упатија кон Струшкото крајбрежје, во посета на Калишкиот манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, каде што архијереите беа радосно пречекани од големо мноштво на православен верен народмеѓу кои и многубројни дечиња. Во манастирскиот храм беше отслужено Славословие.

Утредента, на 21 јуни, Патријархот, Архиепископот, Митрополитите и Епископите најнапред во Охрид го посетија велелепниот храм „Пресвета Богородица – Перивлепта“, потем го посетија Плаошкиот манастир „Св. Климент Охридски и св. вмч. Пантелејмон“, каде што се поклонија на моштите на патронот на Македонската Православна Црква, а потоа, по езерски пат, пристигнаа и во посета на манастирот „Св. Наум Охридски“, каде што се поклонија на моштите на собратот и сотрудник на светиот Климент - преподобниот Наум Чудотворец.

[foogallery id="4675"]

Српскиот патријарх Порфириј посети дел од црковните убавини на Струга и Охрид

На 20 и 21 јуни 2022 година, во посета на Струга и Охрид беше Неговата Светост, Патријархот Српски г. г. Порфириј, во придружба на Епископот Зворничко-тузлански г. Фотиј. Неговата Сесветост беше пречекан од Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, нивните Високипреосвештенства. Митрополитите Преспанско-пелагониски г. Петер и Дебарско-кичевски г. Тимотеј,  и Епископот Хераклејски г. Климент. По пречекот, архијереите се упатија кон Струшкото крајбрежје, во посета на Калишкиот манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, каде што архијереите беа радосно пречекани од големо мноштво на православен верен народмеѓу кои и многубројни дечиња. Во манастирскиот храм беше отслужено Славословие.

Утредента, на 21 јуни, Патријархот, Архиепископот, Митрополитите и Епископите најнапред во Охрид го посетија велелепниот храм „Пресвета Богородица – Перивлепта“, потем го посетија Плаошкиот манастир „Св. Климент Охридски и св. вмч. Пантелејмон“, каде што се поклонија на моштите на патронот на Македонската Православна Црква, а потоа, по езерски пат, пристигнаа и во посета на манастирот „Св. Наум Охридски“, каде што се поклонија на моштите на собратот и сотрудник на светиот Климент - преподобниот Наум Чудотворец.

[foogallery id="4675"]

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com