img
Вести и настани
 • img
  сабота, 23 јануари 2021

  Освет на темели
  за храмот Св. Јован во Љубанци

 • img
  среда, 20 јануари 2021

  Литургија во манастирот
  Св. вмч. Георгиј Победоносец

 • img
  вторник, 19 јануари 2021

  Литургија во храмот
  Рождество на Пресвета Богородица

 • img
  четврток, 14 јануари 2021

  Литургија во храмот
  Свети Илија

 • img
  сабота, 09 јануари 2021

  Литургија во храмот
  Света Петка во Црниче

 • img
  петок, 08 јануари 2021

  Литургија во храмот
  Рождество на Пресвета Богородица

 • img
  четврток, 07 јануари 2021

  Прослава на Божик
  во Соборниот храм

 • img
  среда, 06 јануари 2021

  Бадник во Соборниот храм

 • img
  вторник, 05 јануари 2021

  Литургија во манастирот
  Св. вмч. Георгиј Победоносец

 • img
  среда, 30 декември 2020

  Средба со лидерите
  на верските заедници

 • img
  вторник, 29 декември 2020

  Заупокоена Литургија и Опело
  за упокоениот митрополит Европски
  Горазд

 • img
  понеделник, 28 декември 2020

  Се упокои во Господа
  Неговото Високопреосвештенство
  Поранешниот митрополит Европски
  Горазд

МОЛИТВЕНИК

Во моментов листата е празна.

Се упокои во Господа
Неговото Високопреосвештенство
Поранешниот митрополит Европски
Горазд

С О О П Ш Т Е Н И Е

Денес, понеделник, 28 декември 2020 година, во раните утрински часови, по долго боледување, се упокои во Господа Неговото Високопреосвештенство, Поранешниот митрополит Европски Горазд.
Заупокоената Литургија и Опелото ќе се отслужат во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Скопје, со почеток од 9 часот.

Вечното почивалиште на митрополитот ќе биде во манастирот „Св. пророк Илија“ — Чардак.

Кратка биографија на Митрополитот Горазд (1936 – 2020)

Неговото Високопреосвештенство Горазд (Димитровски) е роден на 21. 9. 1936 година во с. Стрезовци (Кумановско). На крштението го добил името Богољуб. Основно образование завршил во родното место, а потоа се запишал во Богословијата во манастирот Раковица кај Белград, која со успех ја завршил. Потем се запишал на Богословскиот факултет на Белградскиот универзитет, каде дипломирал во 1964 година. По дипломирањето дошол во Скопје и извесно време работел како службеник во Македонската Архиепископија. 

По ракополагањето во презвитерски чин, бил поставен за  парохиски свештеник при храмот „Света Петка“, а подоцна и во храмот „Свети великомаченик Георгиј" во Чаир, во Скопје. Откако овдовел, бил замонашен во манастирот „Свети великомаченик Георгиј" во Криви Дол, Скопје, добивајќи го името на еден од учениците на светите браќа Кирил и Методиј – Горазд. Бил хиротонисан за викарен Епископ на Архиепископот Доситеј, со титула Епископ Тивериополски, на 26. 7. 1977 година. 

Извесен период беше Митрополит Струмички. Во 1994 година беше востоличен за прв Митрополит на Европската епархија на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија. Од активната архијерејска служба се повлече во 2006 година.

Се упокои во Господа
Неговото Високопреосвештенство
Поранешниот митрополит Европски
Горазд

С О О П Ш Т Е Н И Е

Денес, понеделник, 28 декември 2020 година, во раните утрински часови, по долго боледување, се упокои во Господа Неговото Високопреосвештенство, Поранешниот митрополит Европски Горазд.
Заупокоената Литургија и Опелото ќе се отслужат во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Скопје, со почеток од 9 часот.

Вечното почивалиште на митрополитот ќе биде во манастирот „Св. пророк Илија“ — Чардак.

Кратка биографија на Митрополитот Горазд (1936 – 2020)

Неговото Високопреосвештенство Горазд (Димитровски) е роден на 21. 9. 1936 година во с. Стрезовци (Кумановско). На крштението го добил името Богољуб. Основно образование завршил во родното место, а потоа се запишал во Богословијата во манастирот Раковица кај Белград, која со успех ја завршил. Потем се запишал на Богословскиот факултет на Белградскиот универзитет, каде дипломирал во 1964 година. По дипломирањето дошол во Скопје и извесно време работел како службеник во Македонската Архиепископија. 

По ракополагањето во презвитерски чин, бил поставен за  парохиски свештеник при храмот „Света Петка“, а подоцна и во храмот „Свети великомаченик Георгиј" во Чаир, во Скопје. Откако овдовел, бил замонашен во манастирот „Свети великомаченик Георгиј" во Криви Дол, Скопје, добивајќи го името на еден од учениците на светите браќа Кирил и Методиј – Горазд. Бил хиротонисан за викарен Епископ на Архиепископот Доситеј, со титула Епископ Тивериополски, на 26. 7. 1977 година. 

Извесен период беше Митрополит Струмички. Во 1994 година беше востоличен за прв Митрополит на Европската епархија на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија. Од активната архијерејска служба се повлече во 2006 година.

Се упокои во Господа
Неговото Високопреосвештенство
Поранешниот митрополит Европски
Горазд

С О О П Ш Т Е Н И Е

Денес, понеделник, 28 декември 2020 година, во раните утрински часови, по долго боледување, се упокои во Господа Неговото Високопреосвештенство, Поранешниот митрополит Европски Горазд.
Заупокоената Литургија и Опелото ќе се отслужат во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Скопје, со почеток од 9 часот.

Вечното почивалиште на митрополитот ќе биде во манастирот „Св. пророк Илија“ — Чардак.

Кратка биографија на Митрополитот Горазд (1936 – 2020)

Неговото Високопреосвештенство Горазд (Димитровски) е роден на 21. 9. 1936 година во с. Стрезовци (Кумановско). На крштението го добил името Богољуб. Основно образование завршил во родното место, а потоа се запишал во Богословијата во манастирот Раковица кај Белград, која со успех ја завршил. Потем се запишал на Богословскиот факултет на Белградскиот универзитет, каде дипломирал во 1964 година. По дипломирањето дошол во Скопје и извесно време работел како службеник во Македонската Архиепископија. 

По ракополагањето во презвитерски чин, бил поставен за  парохиски свештеник при храмот „Света Петка“, а подоцна и во храмот „Свети великомаченик Георгиј" во Чаир, во Скопје. Откако овдовел, бил замонашен во манастирот „Свети великомаченик Георгиј" во Криви Дол, Скопје, добивајќи го името на еден од учениците на светите браќа Кирил и Методиј – Горазд. Бил хиротонисан за викарен Епископ на Архиепископот Доситеј, со титула Епископ Тивериополски, на 26. 7. 1977 година. 

Извесен период беше Митрополит Струмички. Во 1994 година беше востоличен за прв Митрополит на Европската епархија на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија. Од активната архијерејска служба се повлече во 2006 година.

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com