img
Вести и настани

Архиепископот учествуваше на конференција организирана од ИКОМОС по повод успешното реализирање на проектот ,,Мониторинг на православото културно наследство”

На 30.5.2024 година, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г Стефан учествуваше на конференција организирана од Националниот комитет на Меѓународниот совет за споменици и локалитети Македонија, ИКОМОС, организирана по повод успешното реализирање на проектот ,,Мониторинг на православото културно наследство”,  кого што ИКОМОС го спроведе во партнерство со Македонската Православна Црква  – Охридска Архиепископија, а  со финансиска поткрепа на Одделот за култура на Стејт Департментот на Соединетите Американски Држави.
Во овој исклучителен проект е извршен мониторинг и проценка на состојбата на зачуваност, конзервација и заштита на 707 храмови и манастири коишто претставуваат дел од недвижното православно културно наследство на Македонија.
Проектот е достапен на следнава интернет адреса:
http://monitoring.icomos.org.mk

МОЛИТВЕНИК

Архиепископот учествуваше на конференција организирана од ИКОМОС по повод успешното реализирање на проектот ,,Мониторинг на православото културно наследство”

На 30.5.2024 година, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г Стефан учествуваше на конференција организирана од Националниот комитет на Меѓународниот совет за споменици и локалитети Македонија, ИКОМОС, организирана по повод успешното реализирање на проектот ,,Мониторинг на православото културно наследство”,  кого што ИКОМОС го спроведе во партнерство со Македонската Православна Црква  – Охридска Архиепископија, а  со финансиска поткрепа на Одделот за култура на Стејт Департментот на Соединетите Американски Држави.
Во овој исклучителен проект е извршен мониторинг и проценка на состојбата на зачуваност, конзервација и заштита на 707 храмови и манастири коишто претставуваат дел од недвижното православно културно наследство на Македонија.
Проектот е достапен на следнава интернет адреса:
http://monitoring.icomos.org.mk

Архиепископот учествуваше на конференција организирана од ИКОМОС по повод успешното реализирање на проектот ,,Мониторинг на православото културно наследство"

На 30.5.2024 година, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г Стефан учествуваше на конференција организирана од Националниот комитет на Меѓународниот совет за споменици и локалитети Македонија, ИКОМОС, организирана по повод успешното реализирање на проектот ,,Мониторинг на православото културно наследство",  кого што ИКОМОС го спроведе во партнерство со Македонската Православна Црква  - Охридска Архиепископија, а  со финансиска поткрепа на Одделот за култура на Стејт Департментот на Соединетите Американски Држави.
Во овој исклучителен проект е извршен мониторинг и проценка на состојбата на зачуваност, конзервација и заштита на 707 храмови и манастири коишто претставуваат дел од недвижното православно културно наследство на Македонија.
Проектот е достапен на следнава интернет адреса:
http://monitoring.icomos.org.mk


[foogallery id="11148"]

Архиепископот учествуваше на конференција организирана од ИКОМОС по повод успешното реализирање на проектот ,,Мониторинг на православото културно наследство"

На 30.5.2024 година, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г Стефан учествуваше на конференција организирана од Националниот комитет на Меѓународниот совет за споменици и локалитети Македонија, ИКОМОС, организирана по повод успешното реализирање на проектот ,,Мониторинг на православото културно наследство",  кого што ИКОМОС го спроведе во партнерство со Македонската Православна Црква  - Охридска Архиепископија, а  со финансиска поткрепа на Одделот за култура на Стејт Департментот на Соединетите Американски Држави.
Во овој исклучителен проект е извршен мониторинг и проценка на состојбата на зачуваност, конзервација и заштита на 707 храмови и манастири коишто претставуваат дел од недвижното православно културно наследство на Македонија.
Проектот е достапен на следнава интернет адреса:
http://monitoring.icomos.org.mk


[foogallery id="11148"]

Архиепископот учествуваше на конференција организирана од ИКОМОС по повод успешното реализирање на проектот ,,Мониторинг на православото културно наследство"

На 30.5.2024 година, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г Стефан учествуваше на конференција организирана од Националниот комитет на Меѓународниот совет за споменици и локалитети Македонија, ИКОМОС, организирана по повод успешното реализирање на проектот ,,Мониторинг на православото културно наследство",  кого што ИКОМОС го спроведе во партнерство со Македонската Православна Црква  - Охридска Архиепископија, а  со финансиска поткрепа на Одделот за култура на Стејт Департментот на Соединетите Американски Држави.
Во овој исклучителен проект е извршен мониторинг и проценка на состојбата на зачуваност, конзервација и заштита на 707 храмови и манастири коишто претставуваат дел од недвижното православно културно наследство на Македонија.
Проектот е достапен на следнава интернет адреса:
http://monitoring.icomos.org.mk


[foogallery id="11148"]

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com