img
Вести и настани

Осветување на храмот ,,Вознесение Христово – Св. Спас” во с. Долно Соње

На 8.6.2024 година, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот храм посветен на “Вознесението Христово – Св. Спас“, во с. Долно Соње, Скопско.
На Архиепископот му сослужуваа: Неговото Високопреосвештенство, Митрополитотот Брегалнички – г. Иларион, како и Епископите, Дељадровско-илинденски – г. Јоаким и Стобиски – г. Јаков.

По Чинот на осветување беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на многуброен верен народ. По Литугијата, Архиепископот му додели Светоклиментов орден од I ред на ктиторот на храмот, г. Перо Велковски, како и Одличје „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Сопиште, г. Стефче Трпковски, за особените залагања и поддршката во изградбата на храмот.

МОЛИТВЕНИК

Осветување на храмот ,,Вознесение Христово – Св. Спас” во с. Долно Соње

На 8.6.2024 година, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот храм посветен на “Вознесението Христово – Св. Спас“, во с. Долно Соње, Скопско.
На Архиепископот му сослужуваа: Неговото Високопреосвештенство, Митрополитотот Брегалнички – г. Иларион, како и Епископите, Дељадровско-илинденски – г. Јоаким и Стобиски – г. Јаков.

По Чинот на осветување беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на многуброен верен народ. По Литугијата, Архиепископот му додели Светоклиментов орден од I ред на ктиторот на храмот, г. Перо Велковски, како и Одличје „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Сопиште, г. Стефче Трпковски, за особените залагања и поддршката во изградбата на храмот.

Осветување на храмот ,,Вознесение Христово - Св. Спас" во с. Долно Соње

На 8.6.2024 година, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот храм посветен на “Вознесението Христово - Св. Спас“, во с. Долно Соње, Скопско.
На Архиепископот му сослужуваа: Неговото Високопреосвештенство, Митрополитотот Брегалнички - г. Иларион, како и Епископите, Дељадровско-илинденски - г. Јоаким и Стобиски - г. Јаков.

По Чинот на осветување беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на многуброен верен народ. По Литугијата, Архиепископот му додели Светоклиментов орден од I ред на ктиторот на храмот, г. Перо Велковски, како и Одличје „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Сопиште, г. Стефче Трпковски, за особените залагања и поддршката во изградбата на храмот.


[foogallery id="11231"]

Осветување на храмот ,,Вознесение Христово - Св. Спас" во с. Долно Соње

На 8.6.2024 година, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот храм посветен на “Вознесението Христово - Св. Спас“, во с. Долно Соње, Скопско.
На Архиепископот му сослужуваа: Неговото Високопреосвештенство, Митрополитотот Брегалнички - г. Иларион, како и Епископите, Дељадровско-илинденски - г. Јоаким и Стобиски - г. Јаков.

По Чинот на осветување беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на многуброен верен народ. По Литугијата, Архиепископот му додели Светоклиментов орден од I ред на ктиторот на храмот, г. Перо Велковски, како и Одличје „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Сопиште, г. Стефче Трпковски, за особените залагања и поддршката во изградбата на храмот.


[foogallery id="11231"]

Осветување на храмот ,,Вознесение Христово - Св. Спас" во с. Долно Соње

На 8.6.2024 година, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот храм посветен на “Вознесението Христово - Св. Спас“, во с. Долно Соње, Скопско.
На Архиепископот му сослужуваа: Неговото Високопреосвештенство, Митрополитотот Брегалнички - г. Иларион, како и Епископите, Дељадровско-илинденски - г. Јоаким и Стобиски - г. Јаков.

По Чинот на осветување беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на многуброен верен народ. По Литугијата, Архиепископот му додели Светоклиментов орден од I ред на ктиторот на храмот, г. Перо Велковски, како и Одличје „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Сопиште, г. Стефче Трпковски, за особените залагања и поддршката во изградбата на храмот.


[foogallery id="11231"]

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com