img
Вести и настани

Претстојателите на Српската и на Македонската Православна Црква отслужија Света Литургија во манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ крај Крива Паланка

На 29.8.2023 година, кога Светата Црква  го прославува поменот на великиот пустиножителен отец, преподобниот Јоаким Осоговски претстојателите на Српската и на Македонската Православна Црква: Неговата Светост, Патријархот Српски г. г. Порфириј и Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан отслужија Света Божествена Литургија во манастирот посветен на светиот Јоаким Осоговски, крај Крива Паланка.

На поглаварите им сослужуваа Нивните Високопреосвештенства, митрополитите од Македонската Православна Црква ‒ Охридска Архиепископија: Повардарски г. Агатангел, Кумановско-осоговски г. Григориј и поранешен Кумановско-осоговски г. Јосиф, Митрополитот Доростолски г. Јаков од  Бугарската Православна Црква и епископот Јегарски г. Нектариј од Српската Православна Црква , како и бројни свештенослужители, меѓу кои и претстојателот на Романското подворје во Софија, ставрофорниот протопрезвитер Нелуцу Опреа.

На Светата Литургија многубројниот народ се причести со светите Христови Тајни.

МОЛИТВЕНИК

Претстојателите на Српската и на Македонската Православна Црква отслужија Света Литургија во манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ крај Крива Паланка

На 29.8.2023 година, кога Светата Црква  го прославува поменот на великиот пустиножителен отец, преподобниот Јоаким Осоговски претстојателите на Српската и на Македонската Православна Црква: Неговата Светост, Патријархот Српски г. г. Порфириј и Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан отслужија Света Божествена Литургија во манастирот посветен на светиот Јоаким Осоговски, крај Крива Паланка.

На поглаварите им сослужуваа Нивните Високопреосвештенства, митрополитите од Македонската Православна Црква ‒ Охридска Архиепископија: Повардарски г. Агатангел, Кумановско-осоговски г. Григориј и поранешен Кумановско-осоговски г. Јосиф, Митрополитот Доростолски г. Јаков од  Бугарската Православна Црква и епископот Јегарски г. Нектариј од Српската Православна Црква , како и бројни свештенослужители, меѓу кои и претстојателот на Романското подворје во Софија, ставрофорниот протопрезвитер Нелуцу Опреа.

На Светата Литургија многубројниот народ се причести со светите Христови Тајни.

Претстојателите на Српската и на Македонската Православна Црква отслужија Света Литургија во манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ крај Крива Паланка

На 29.8.2023 година, кога Светата Црква  го прославува поменот на великиот пустиножителен отец, преподобниот Јоаким Осоговски претстојателите на Српската и на Македонската Православна Црква: Неговата Светост, Патријархот Српски г. г. Порфириј и Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан отслужија Света Божествена Литургија во манастирот посветен на светиот Јоаким Осоговски, крај Крива Паланка.

На поглаварите им сослужуваа Нивните Високопреосвештенства, митрополитите од Македонската Православна Црква ‒ Охридска Архиепископија: Повардарски г. Агатангел, Кумановско-осоговски г. Григориј и поранешен Кумановско-осоговски г. Јосиф, Митрополитот Доростолски г. Јаков од  Бугарската Православна Црква и епископот Јегарски г. Нектариј од Српската Православна Црква , како и бројни свештенослужители, меѓу кои и претстојателот на Романското подворје во Софија, ставрофорниот протопрезвитер Нелуцу Опреа.

На Светата Литургија многубројниот народ се причести со светите Христови Тајни.

[foogallery id="8767"]

Претстојателите на Српската и на Македонската Православна Црква отслужија Света Литургија во манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ крај Крива Паланка

На 29.8.2023 година, кога Светата Црква  го прославува поменот на великиот пустиножителен отец, преподобниот Јоаким Осоговски претстојателите на Српската и на Македонската Православна Црква: Неговата Светост, Патријархот Српски г. г. Порфириј и Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан отслужија Света Божествена Литургија во манастирот посветен на светиот Јоаким Осоговски, крај Крива Паланка.

На поглаварите им сослужуваа Нивните Високопреосвештенства, митрополитите од Македонската Православна Црква ‒ Охридска Архиепископија: Повардарски г. Агатангел, Кумановско-осоговски г. Григориј и поранешен Кумановско-осоговски г. Јосиф, Митрополитот Доростолски г. Јаков од  Бугарската Православна Црква и епископот Јегарски г. Нектариј од Српската Православна Црква , како и бројни свештенослужители, меѓу кои и претстојателот на Романското подворје во Софија, ставрофорниот протопрезвитер Нелуцу Опреа.

На Светата Литургија многубројниот народ се причести со светите Христови Тајни.

[foogallery id="8767"]

Претстојателите на Српската и на Македонската Православна Црква отслужија Света Литургија во манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ крај Крива Паланка

На 29.8.2023 година, кога Светата Црква  го прославува поменот на великиот пустиножителен отец, преподобниот Јоаким Осоговски претстојателите на Српската и на Македонската Православна Црква: Неговата Светост, Патријархот Српски г. г. Порфириј и Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан отслужија Света Божествена Литургија во манастирот посветен на светиот Јоаким Осоговски, крај Крива Паланка.

На поглаварите им сослужуваа Нивните Високопреосвештенства, митрополитите од Македонската Православна Црква ‒ Охридска Архиепископија: Повардарски г. Агатангел, Кумановско-осоговски г. Григориј и поранешен Кумановско-осоговски г. Јосиф, Митрополитот Доростолски г. Јаков од  Бугарската Православна Црква и епископот Јегарски г. Нектариј од Српската Православна Црква , како и бројни свештенослужители, меѓу кои и претстојателот на Романското подворје во Софија, ставрофорниот протопрезвитер Нелуцу Опреа.

На Светата Литургија многубројниот народ се причести со светите Христови Тајни.

[foogallery id="8767"]

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com