img
Вести и настани

Промоцијата на монографијата „Возобновителот“

На 27.12.2021 г., Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, имаше свое обраќање пред присутните на промоцијата на монографијата Возобновителот, издадена во чест на двојниот јубилеј на блаженоупокоениот Архиепископ Доситеј – 115 г. од Неговото раѓање и 40 г. од Неговото упокојување. Ова врвно дело е издадено од страна на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, а подготвено во сотрудништво со Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и со Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“, а го промовираа, Неговото Преосвештенство, Епископот Хераклејски г. Климент и проф. д-р Митко Панов од Институтот за национална историја. Гостите ги поздрави и директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски.
На промоцијата, одржана во малата сала на Македонската филхармонија, присуствуваа и Нивните Високопреосвештенства, Митрополитите: Преспанско-пелагониски г.Петар, Повардарски г. Агатангел, Европски г. Пимен, Брегалнички г. Иларион, Тетовско-гостиварски г. Јосиф, Кумановско-осоговски г. Григориј и Митрополитот г. Јосиф, како и Неговото Преосвештенство, Епископот Антаниски г. Партениј, Бискупот на Скопската бискупија, монсињор г. Киро Стојанов, претседателот на МАНУ академик Љупчо Коцарев, ректорот на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ проф. д-р Никола Јанкуловски, деканот на Богословскиот факултет проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, деканот на Факултетот за безбедност проф. д-р Никола Дујовски, Националниот координатор за развој на културата и меѓуресорска соработка г. Роберт Алаѓозовски, како и мнозина професори, свештеници, студенти и богослови.

 

МОЛИТВЕНИК

Промоцијата на монографијата „Возобновителот“

На 27.12.2021 г., Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, имаше свое обраќање пред присутните на промоцијата на монографијата Возобновителот, издадена во чест на двојниот јубилеј на блаженоупокоениот Архиепископ Доситеј – 115 г. од Неговото раѓање и 40 г. од Неговото упокојување. Ова врвно дело е издадено од страна на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, а подготвено во сотрудништво со Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и со Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“, а го промовираа, Неговото Преосвештенство, Епископот Хераклејски г. Климент и проф. д-р Митко Панов од Институтот за национална историја. Гостите ги поздрави и директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски.
На промоцијата, одржана во малата сала на Македонската филхармонија, присуствуваа и Нивните Високопреосвештенства, Митрополитите: Преспанско-пелагониски г.Петар, Повардарски г. Агатангел, Европски г. Пимен, Брегалнички г. Иларион, Тетовско-гостиварски г. Јосиф, Кумановско-осоговски г. Григориј и Митрополитот г. Јосиф, како и Неговото Преосвештенство, Епископот Антаниски г. Партениј, Бискупот на Скопската бискупија, монсињор г. Киро Стојанов, претседателот на МАНУ академик Љупчо Коцарев, ректорот на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ проф. д-р Никола Јанкуловски, деканот на Богословскиот факултет проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, деканот на Факултетот за безбедност проф. д-р Никола Дујовски, Националниот координатор за развој на културата и меѓуресорска соработка г. Роберт Алаѓозовски, како и мнозина професори, свештеници, студенти и богослови.

 

Промоцијата на монографијата „Возобновителот“

На 27.12.2021 г., Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, имаше свое обраќање пред присутните на промоцијата на монографијата Возобновителот, издадена во чест на двојниот јубилеј на блаженоупокоениот Архиепископ Доситеј - 115 г. од Неговото раѓање и 40 г. од Неговото упокојување. Ова врвно дело е издадено од страна на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, а подготвено во сотрудништво со Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија и со Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“, а го промовираа, Неговото Преосвештенство, Епископот Хераклејски г. Климент и проф. д-р Митко Панов од Институтот за национална историја. Гостите ги поздрави и директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски.
На промоцијата, одржана во малата сала на Македонската филхармонија, присуствуваа и Нивните Високопреосвештенства, Митрополитите: Преспанско-пелагониски г.Петар, Повардарски г. Агатангел, Европски г. Пимен, Брегалнички г. Иларион, Тетовско-гостиварски г. Јосиф, Кумановско-осоговски г. Григориј и Митрополитот г. Јосиф, како и Неговото Преосвештенство, Епископот Антаниски г. Партениј, Бискупот на Скопската бискупија, монсињор г. Киро Стојанов, претседателот на МАНУ академик Љупчо Коцарев, ректорот на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ проф. д-р Никола Јанкуловски, деканот на Богословскиот факултет проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, деканот на Факултетот за безбедност проф. д-р Никола Дујовски, Националниот координатор за развој на културата и меѓуресорска соработка г. Роберт Алаѓозовски, како и мнозина професори, свештеници, студенти и богослови.

[foogallery id="3339"]

 

Промоцијата на монографијата „Возобновителот“

На 27.12.2021 г., Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, имаше свое обраќање пред присутните на промоцијата на монографијата Возобновителот, издадена во чест на двојниот јубилеј на блаженоупокоениот Архиепископ Доситеј - 115 г. од Неговото раѓање и 40 г. од Неговото упокојување. Ова врвно дело е издадено од страна на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, а подготвено во сотрудништво со Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија и со Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“, а го промовираа, Неговото Преосвештенство, Епископот Хераклејски г. Климент и проф. д-р Митко Панов од Институтот за национална историја. Гостите ги поздрави и директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски.
На промоцијата, одржана во малата сала на Македонската филхармонија, присуствуваа и Нивните Високопреосвештенства, Митрополитите: Преспанско-пелагониски г.Петар, Повардарски г. Агатангел, Европски г. Пимен, Брегалнички г. Иларион, Тетовско-гостиварски г. Јосиф, Кумановско-осоговски г. Григориј и Митрополитот г. Јосиф, како и Неговото Преосвештенство, Епископот Антаниски г. Партениј, Бискупот на Скопската бискупија, монсињор г. Киро Стојанов, претседателот на МАНУ академик Љупчо Коцарев, ректорот на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ проф. д-р Никола Јанкуловски, деканот на Богословскиот факултет проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, деканот на Факултетот за безбедност проф. д-р Никола Дујовски, Националниот координатор за развој на културата и меѓуресорска соработка г. Роберт Алаѓозовски, како и мнозина професори, свештеници, студенти и богослови.

[foogallery id="3339"]

 

Промоцијата на монографијата „Возобновителот“

На 27.12.2021 г., Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, имаше свое обраќање пред присутните на промоцијата на монографијата Возобновителот, издадена во чест на двојниот јубилеј на блаженоупокоениот Архиепископ Доситеј - 115 г. од Неговото раѓање и 40 г. од Неговото упокојување. Ова врвно дело е издадено од страна на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, а подготвено во сотрудништво со Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија и со Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“, а го промовираа, Неговото Преосвештенство, Епископот Хераклејски г. Климент и проф. д-р Митко Панов од Институтот за национална историја. Гостите ги поздрави и директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски.
На промоцијата, одржана во малата сала на Македонската филхармонија, присуствуваа и Нивните Високопреосвештенства, Митрополитите: Преспанско-пелагониски г.Петар, Повардарски г. Агатангел, Европски г. Пимен, Брегалнички г. Иларион, Тетовско-гостиварски г. Јосиф, Кумановско-осоговски г. Григориј и Митрополитот г. Јосиф, како и Неговото Преосвештенство, Епископот Антаниски г. Партениј, Бискупот на Скопската бискупија, монсињор г. Киро Стојанов, претседателот на МАНУ академик Љупчо Коцарев, ректорот на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ проф. д-р Никола Јанкуловски, деканот на Богословскиот факултет проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, деканот на Факултетот за безбедност проф. д-р Никола Дујовски, Националниот координатор за развој на културата и меѓуресорска соработка г. Роберт Алаѓозовски, како и мнозина професори, свештеници, студенти и богослови.

[foogallery id="3339"]

 

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com