img
Вести и настани

Литургија во Соборниот храм „Св. Климент Охридски“

На 5.11.2023 година, денот во кој Црквата ги прославува споменот на свети апостол Јаков, брат Господов, и свети Игнатиј  Цариградски, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан присуствуваше на Божествената Литургија во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. На Литургијата, по покана на Архиепископот, чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, а во сослужение со свештенослужители од Соборниот храм, како и со протопрезвитер-ставрофор Петар Лукиќ и протоѓакон Радомир Перчевиќ од Српската Православна Црква.

Литургиското благолепие беше дополнително зголемено со прекрасното пеење на црковниот хор на Белградскиот соборен храм „Прво београдско пејачко друштво“, кој, попладнево, со почеток во 18:00 ч. ќе одржи и свечен концерт во Соборниот храм. Влезот на концертот е бесплатен.

 

 

МОЛИТВЕНИК

Литургија во Соборниот храм „Св. Климент Охридски“

На 5.11.2023 година, денот во кој Црквата ги прославува споменот на свети апостол Јаков, брат Господов, и свети Игнатиј  Цариградски, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан присуствуваше на Божествената Литургија во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. На Литургијата, по покана на Архиепископот, чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, а во сослужение со свештенослужители од Соборниот храм, како и со протопрезвитер-ставрофор Петар Лукиќ и протоѓакон Радомир Перчевиќ од Српската Православна Црква.

Литургиското благолепие беше дополнително зголемено со прекрасното пеење на црковниот хор на Белградскиот соборен храм „Прво београдско пејачко друштво“, кој, попладнево, со почеток во 18:00 ч. ќе одржи и свечен концерт во Соборниот храм. Влезот на концертот е бесплатен.

 

 

Литургија во Соборниот храм „Св. Климент Охридски“

На 5.11.2023 година, денот во кој Црквата ги прославува споменот на свети апостол Јаков, брат Господов, и свети Игнатиј  Цариградски, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан присуствуваше на Божествената Литургија во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. На Литургијата, по покана на Архиепископот, чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, а во сослужение со свештенослужители од Соборниот храм, како и со протопрезвитер-ставрофор Петар Лукиќ и протоѓакон Радомир Перчевиќ од Српската Православна Црква.

Литургиското благолепие беше дополнително зголемено со прекрасното пеење на црковниот хор на Белградскиот соборен храм „Прво београдско пејачко друштво“, кој, попладнево, со почеток во 18:00 ч. ќе одржи и свечен концерт во Соборниот храм. Влезот на концертот е бесплатен.

[foogallery id="9257"]

 

 

Литургија во Соборниот храм „Св. Климент Охридски“

На 5.11.2023 година, денот во кој Црквата ги прославува споменот на свети апостол Јаков, брат Господов, и свети Игнатиј  Цариградски, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан присуствуваше на Божествената Литургија во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. На Литургијата, по покана на Архиепископот, чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, а во сослужение со свештенослужители од Соборниот храм, како и со протопрезвитер-ставрофор Петар Лукиќ и протоѓакон Радомир Перчевиќ од Српската Православна Црква.

Литургиското благолепие беше дополнително зголемено со прекрасното пеење на црковниот хор на Белградскиот соборен храм „Прво београдско пејачко друштво“, кој, попладнево, со почеток во 18:00 ч. ќе одржи и свечен концерт во Соборниот храм. Влезот на концертот е бесплатен.

[foogallery id="9257"]

 

 

Литургија во Соборниот храм „Св. Климент Охридски“

На 5.11.2023 година, денот во кој Црквата ги прославува споменот на свети апостол Јаков, брат Господов, и свети Игнатиј  Цариградски, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан присуствуваше на Божествената Литургија во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. На Литургијата, по покана на Архиепископот, чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, а во сослужение со свештенослужители од Соборниот храм, како и со протопрезвитер-ставрофор Петар Лукиќ и протоѓакон Радомир Перчевиќ од Српската Православна Црква.

Литургиското благолепие беше дополнително зголемено со прекрасното пеење на црковниот хор на Белградскиот соборен храм „Прво београдско пејачко друштво“, кој, попладнево, со почеток во 18:00 ч. ќе одржи и свечен концерт во Соборниот храм. Влезот на концертот е бесплатен.

[foogallery id="9257"]

 

 

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com