img
Вести и настани
 • img
  понеделник, 04 декември 2023

  Литургија за празникот Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста

 • img
  вторник, 28 ноември 2023

  Средба на Архиепискпот со проф. д-р Никлас Тобиас од Регенсбург и монахињата Фива од манастирот во Градец

 • img
  вторник, 21 ноември 2023

  Литургија во храмот „Свети архангел Михаил“ во Автокоманда

 • img
  вторник, 14 ноември 2023

  Освет на темели за храмот „Св. пророк Илија“ во Мирковци

 • img
  сабота, 11 ноември 2023

  Средба со градоначалникот на Општина Аеродром

 • img
  четврток, 09 ноември 2023

  Средба на Архиепископот со ректорот на УКИМ

 • img
  среда, 08 ноември 2023

  Литургија во храмот „Св. вмч. Димитриј“

 • img
  вторник, 07 ноември 2023

  Средба на Архиепископот со амбасадорот на Австрија

 • img
  недела, 05 ноември 2023

  Литургија во Соборниот храм „Св. Климент Охридски“

 • img
  четврток, 02 ноември 2023

  Средба на Архиепискот со претставници на Библиските здруженија од Европа

 • img
  недела, 29 октомври 2023

  Осветување на храмот ,,Св. цар Константин и царица Елена” во о. Илинден

 • img
  петок, 27 октомври 2023

  Литургија во храмот „Св. Петка“ во Црниче

МОЛИТВЕНИК

Во моментов листата е празна.

Литургија во храмот „Св. Петка“ во Црниче

На 27. 10. 2023 г. кога Светата Црква го прославува споменот на преподобната Параскева Епиватска (света Петка), Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше со Светата Божествена Литургија во храмот посветен на преподобната Параскева во населба Црниче. На литургиската прослава, заедно со свештенослужители од Скопската епархија, на Архиепископот му сослужуваше и архимандритот Серафим Чедија од Грузиската Православна Црква, кој во Македонија донесе икона и честица од моштите на еден од најголемите сеправославни светии од нашето време - свети Гаврил Грузиски. 

На Литургијата во јерејски чин беше ракоположен ѓаконот Мартин Ѓуревски, а во ѓаконски чин беше ракоположен професорот на Богословскиот факултет ,,Свети Климент Охридски" во Скопје, доц. д-р Илче Мицевски-Игнат. 
Многубројниот верен народ се причести со Светите Христови Тајни.

[foogallery id="9121"]

 
 

Литургија во храмот „Св. Петка“ во Црниче

На 27. 10. 2023 г. кога Светата Црква го прославува споменот на преподобната Параскева Епиватска (света Петка), Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше со Светата Божествена Литургија во храмот посветен на преподобната Параскева во населба Црниче. На литургиската прослава, заедно со свештенослужители од Скопската епархија, на Архиепископот му сослужуваше и архимандритот Серафим Чедија од Грузиската Православна Црква, кој во Македонија донесе икона и честица од моштите на еден од најголемите сеправославни светии од нашето време - свети Гаврил Грузиски. 

На Литургијата во јерејски чин беше ракоположен ѓаконот Мартин Ѓуревски, а во ѓаконски чин беше ракоположен професорот на Богословскиот факултет ,,Свети Климент Охридски" во Скопје, доц. д-р Илче Мицевски-Игнат. 
Многубројниот верен народ се причести со Светите Христови Тајни.

[foogallery id="9121"]

 
 

Литургија во храмот „Св. Петка“ во Црниче

На 27. 10. 2023 г. кога Светата Црква го прославува споменот на преподобната Параскева Епиватска (света Петка), Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше со Светата Божествена Литургија во храмот посветен на преподобната Параскева во населба Црниче. На литургиската прослава, заедно со свештенослужители од Скопската епархија, на Архиепископот му сослужуваше и архимандритот Серафим Чедија од Грузиската Православна Црква, кој во Македонија донесе икона и честица од моштите на еден од најголемите сеправославни светии од нашето време - свети Гаврил Грузиски. 

На Литургијата во јерејски чин беше ракоположен ѓаконот Мартин Ѓуревски, а во ѓаконски чин беше ракоположен професорот на Богословскиот факултет ,,Свети Климент Охридски" во Скопје, доц. д-р Илче Мицевски-Игнат. 
Многубројниот верен народ се причести со Светите Христови Тајни.

[foogallery id="9121"]

 
 

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com