img
Вести и настани
 • img
  четврток, 29 февруари 2024

  Соопштение

 • img
  вторник, 27 февруари 2024

  Архиепископот отслужи Молебен кон светиот Кирил во криптата на базиликата „Свети Климент Римски“ во Рим

 • img
  понеделник, 26 февруари 2024

  Посета на Архиепископот на Рим и Ватикан

 • img
  четврток, 22 февруари 2024

  Архиепископот му додели Одличие „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Кисела Вода, г. Орце Ѓорѓиевски

 • img
  четврток, 15 февруари 2024

  Литургиска прослава на Сретение Господово
  во Успенскиот манастир – Матка

 • img
  понеделник, 12 февруари 2024

  Литургија во храмот „Свети Три Јерарси“ во н. Аеродром

 • img
  петок, 09 февруари 2024

  Започна со работа црковно-информативниот портал „Литургија.мк“

 • img
  недела, 04 февруари 2024

  Панихида по повод 152 години од раѓањето на Гоце Делчев

 • img
  четврток, 01 февруари 2024

  Средба на Архиепископот со новоименуваната Амбасадорка г-ѓа Катерина Ставревска

 • img
  петок, 26 јануари 2024

  Наречение и хиротонија на Епископот Велички Никола

 • img
  сабота, 20 јануари 2024

  Литургија во храмот „Св. Петар и Павле“ во нас. Ѓорче Петров

 • img
  петок, 19 јануари 2024

  Богојавление во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Скопје

МОЛИТВЕНИК

Во моментов листата е празна.

Соопштение

Светиот архијерејски синод (САС) на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија (МПЦ – ОА), на својата редовна седница во работен состав, одржана на 29 февруари 2024 година, разгледа повеќе прашања и настани поврзани со актуелниот црковен живот.

Синодот посвети сериозно внимание на проучување на украинското црковно прашање и формира Комисија која ќе го проучи статусот на Православната Црква во Украина која што доби автокефалност од Вселенската Патријаршија. Претседател на Комисијата е Митрополитот Брегалнички г. Иларион, а потпретседател е Епископот Дељадровско-илинденски г. Јоаким.

Истата Комисија има за цел да го проучи и проблемот со именувањето на нашата Света Црква со елинофонските Цркви.

Светиот Синод на МПЦ – ОА разгледувајќи ги написите од г. Маријан Николовски на порталот Религија.мк, го советува, при објавувањето на црковните теми, да ги проучи соодветно за да не предизвикува погрешни информации во јавноста.

 

Од канцеларијата
на Светиот архијерејски синод на МПЦ – ОА

Соопштение

Светиот архијерејски синод (САС) на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија (МПЦ – ОА), на својата редовна седница во работен состав, одржана на 29 февруари 2024 година, разгледа повеќе прашања и настани поврзани со актуелниот црковен живот.

Синодот посвети сериозно внимание на проучување на украинското црковно прашање и формира Комисија која ќе го проучи статусот на Православната Црква во Украина која што доби автокефалност од Вселенската Патријаршија. Претседател на Комисијата е Митрополитот Брегалнички г. Иларион, а потпретседател е Епископот Дељадровско-илинденски г. Јоаким.

Истата Комисија има за цел да го проучи и проблемот со именувањето на нашата Света Црква со елинофонските Цркви.

Светиот Синод на МПЦ – ОА разгледувајќи ги написите од г. Маријан Николовски на порталот Религија.мк, го советува, при објавувањето на црковните теми, да ги проучи соодветно за да не предизвикува погрешни информации во јавноста.

 

Од канцеларијата
на Светиот архијерејски синод на МПЦ – ОА

Соопштение

Светиот архијерејски синод (САС) на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија (МПЦ – ОА), на својата редовна седница во работен состав, одржана на 29 февруари 2024 година, разгледа повеќе прашања и настани поврзани со актуелниот црковен живот.

Синодот посвети сериозно внимание на проучување на украинското црковно прашање и формира Комисија која ќе го проучи статусот на Православната Црква во Украина која што доби автокефалност од Вселенската Патријаршија. Претседател на Комисијата е Митрополитот Брегалнички г. Иларион, а потпретседател е Епископот Дељадровско-илинденски г. Јоаким.

Истата Комисија има за цел да го проучи и проблемот со именувањето на нашата Света Црква со елинофонските Цркви.

Светиот Синод на МПЦ – ОА разгледувајќи ги написите од г. Маријан Николовски на порталот Религија.мк, го советува, при објавувањето на црковните теми, да ги проучи соодветно за да не предизвикува погрешни информации во јавноста.

 

Од канцеларијата
на Светиот архијерејски синод на МПЦ – ОА

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com