img
Вести и настани

Осветување на храмот ,,Св. цар Константин и царица Елена” во о. Илинден

На 29.10.2023 година, денот во кој Црквата го прославува споменот на св. мч. Лонгин и на преп. Лонгин Трудољубив, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот храм посветен на светите цар Константин и царица Елена, во општина Илинден, Скопје. На Архиепископот му сослужуваше Неговoто Високoпреосвештенство, Митрополитот Брегалнички г. Иларион и Неговото Преосвештенство, Епископот Дељадровско-илинденски г. Јоаким.

По Осветувањето на ова прекрасно ново светилиште беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на  многуброен верен народ.

На Литургијата во протојерејски чин беше ракопроизведен јерејот Ненад Стојаноски.

По Литургијата, Архиепископот му додели Одличје „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Илинден, г. Александар Георгиевски, за особените залагања и поддршката во изградбата на храмот.

 

 

МОЛИТВЕНИК

Осветување на храмот ,,Св. цар Константин и царица Елена” во о. Илинден

На 29.10.2023 година, денот во кој Црквата го прославува споменот на св. мч. Лонгин и на преп. Лонгин Трудољубив, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот храм посветен на светите цар Константин и царица Елена, во општина Илинден, Скопје. На Архиепископот му сослужуваше Неговoто Високoпреосвештенство, Митрополитот Брегалнички г. Иларион и Неговото Преосвештенство, Епископот Дељадровско-илинденски г. Јоаким.

По Осветувањето на ова прекрасно ново светилиште беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на  многуброен верен народ.

На Литургијата во протојерејски чин беше ракопроизведен јерејот Ненад Стојаноски.

По Литургијата, Архиепископот му додели Одличје „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Илинден, г. Александар Георгиевски, за особените залагања и поддршката во изградбата на храмот.

 

 

Осветување на храмот ,,Св. цар Константин и царица Елена" во о. Илинден

На 29.10.2023 година, денот во кој Црквата го прославува споменот на св. мч. Лонгин и на преп. Лонгин Трудољубив, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот храм посветен на светите цар Константин и царица Елена, во општина Илинден, Скопје. На Архиепископот му сослужуваше Неговoто Високoпреосвештенство, Митрополитот Брегалнички г. Иларион и Неговото Преосвештенство, Епископот Дељадровско-илинденски г. Јоаким.

По Осветувањето на ова прекрасно ново светилиште беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на  многуброен верен народ.

На Литургијата во протојерејски чин беше ракопроизведен јерејот Ненад Стојаноски.

По Литургијата, Архиепископот му додели Одличје „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Илинден, г. Александар Георгиевски, за особените залагања и поддршката во изградбата на храмот.

 

[foogallery id="9152"]

 

Осветување на храмот ,,Св. цар Константин и царица Елена" во о. Илинден

На 29.10.2023 година, денот во кој Црквата го прославува споменот на св. мч. Лонгин и на преп. Лонгин Трудољубив, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот храм посветен на светите цар Константин и царица Елена, во општина Илинден, Скопје. На Архиепископот му сослужуваше Неговoто Високoпреосвештенство, Митрополитот Брегалнички г. Иларион и Неговото Преосвештенство, Епископот Дељадровско-илинденски г. Јоаким.

По Осветувањето на ова прекрасно ново светилиште беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на  многуброен верен народ.

На Литургијата во протојерејски чин беше ракопроизведен јерејот Ненад Стојаноски.

По Литургијата, Архиепископот му додели Одличје „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Илинден, г. Александар Георгиевски, за особените залагања и поддршката во изградбата на храмот.

 

[foogallery id="9152"]

 

Осветување на храмот ,,Св. цар Константин и царица Елена" во о. Илинден

На 29.10.2023 година, денот во кој Црквата го прославува споменот на св. мч. Лонгин и на преп. Лонгин Трудољубив, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот храм посветен на светите цар Константин и царица Елена, во општина Илинден, Скопје. На Архиепископот му сослужуваше Неговoто Високoпреосвештенство, Митрополитот Брегалнички г. Иларион и Неговото Преосвештенство, Епископот Дељадровско-илинденски г. Јоаким.

По Осветувањето на ова прекрасно ново светилиште беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на  многуброен верен народ.

На Литургијата во протојерејски чин беше ракопроизведен јерејот Ненад Стојаноски.

По Литургијата, Архиепископот му додели Одличје „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Илинден, г. Александар Георгиевски, за особените залагања и поддршката во изградбата на храмот.

 

[foogallery id="9152"]

 

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com