img
Вести и настани

Осветување на храмот ,,Св. 40 Севастиски маченици – Младенци” крај Смилковското Езеро

На 13.4.2024 година, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот манастирски храм посветен на светите 40 Севастиски маченици, а којшто беше изграден во спомен на петтемина свирепо убиени: Филип, Александар, Цветанчо, Кире и Борче, на 12 април 2012 година, на Велики Четврток, кај с. Смилковци, во атарот на Смилковското Езеро.

По Чинот на осветување беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на многуброен верен народ. По Литугијата, Архиепископот им додели одличја „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Гази Баба г. Бобан Стефковски и на градоначалникот на општина Бутел г. Дарко Костовски за особените заложби при изградбата на храмот.

 

 

МОЛИТВЕНИК

Осветување на храмот ,,Св. 40 Севастиски маченици – Младенци” крај Смилковското Езеро

На 13.4.2024 година, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот манастирски храм посветен на светите 40 Севастиски маченици, а којшто беше изграден во спомен на петтемина свирепо убиени: Филип, Александар, Цветанчо, Кире и Борче, на 12 април 2012 година, на Велики Четврток, кај с. Смилковци, во атарот на Смилковското Езеро.

По Чинот на осветување беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на многуброен верен народ. По Литугијата, Архиепископот им додели одличја „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Гази Баба г. Бобан Стефковски и на градоначалникот на општина Бутел г. Дарко Костовски за особените заложби при изградбата на храмот.

 

 

Осветување на храмот ,,Св. 40 Севастиски маченици - Младенци" крај Смилковското Езеро

На 13.4.2024 година, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот манастирски храм посветен на светите 40 Севастиски маченици, а којшто беше изграден во спомен на петтемина свирепо убиени: Филип, Александар, Цветанчо, Кире и Борче, на 12 април 2012 година, на Велики Четврток, кај с. Смилковци, во атарот на Смилковското Езеро.

По Чинот на осветување беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на многуброен верен народ. По Литугијата, Архиепископот им додели одличја „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Гази Баба г. Бобан Стефковски и на градоначалникот на општина Бутел г. Дарко Костовски за особените заложби при изградбата на храмот.

 

[foogallery id="10467"]

 

Осветување на храмот ,,Св. 40 Севастиски маченици - Младенци" крај Смилковското Езеро

На 13.4.2024 година, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот манастирски храм посветен на светите 40 Севастиски маченици, а којшто беше изграден во спомен на петтемина свирепо убиени: Филип, Александар, Цветанчо, Кире и Борче, на 12 април 2012 година, на Велики Четврток, кај с. Смилковци, во атарот на Смилковското Езеро.

По Чинот на осветување беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на многуброен верен народ. По Литугијата, Архиепископот им додели одличја „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Гази Баба г. Бобан Стефковски и на градоначалникот на општина Бутел г. Дарко Костовски за особените заложби при изградбата на храмот.

 

[foogallery id="10467"]

 

Осветување на храмот ,,Св. 40 Севастиски маченици - Младенци" крај Смилковското Езеро

На 13.4.2024 година, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан чиноначалствуваше на Oсветувањето на новоизградениот манастирски храм посветен на светите 40 Севастиски маченици, а којшто беше изграден во спомен на петтемина свирепо убиени: Филип, Александар, Цветанчо, Кире и Борче, на 12 април 2012 година, на Велики Четврток, кај с. Смилковци, во атарот на Смилковското Езеро.

По Чинот на осветување беше отслужена Божествена Архијерејска Литургија во присуство на многуброен верен народ. По Литугијата, Архиепископот им додели одличја „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Гази Баба г. Бобан Стефковски и на градоначалникот на општина Бутел г. Дарко Костовски за особените заложби при изградбата на храмот.

 

[foogallery id="10467"]

 

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com