img
Вести и настани

Пасхална богослужба во Соборниот храм

На 5.5.2024 лето Господово, во денот во кој Црквата го прославува светлото Христово Воскресение, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан отслужи Пасхална Литургија во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Торжествената прослава на победата на животот над смртта започна во ноќта на 4 спроти 5 мај со раздавање на светиот Благодатен Оган, по што беше отслужена Пасхална Полуноќница. На неа, радосно пеејќи „Воскресението Твое Христе Спасителу, ангелите го воспеваат на небесата, а и нас на земјата удостој нè, со чисто срце да Те славиме“, Архиепископот, свештенослужителите и верниот народ извршија трократен опход околу Соборниот храм. Изутринава, пак, Архиепископот претстојуваше на Пасхалната Литургија на која беше прочитано и Велигденското послание на Светиот архијерејски синод на Македонската Православна Црква. По завршетокот на Литургијата, беше прочитано пасхалното Евангелие на многу јазици.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
 

МОЛИТВЕНИК

Пасхална богослужба во Соборниот храм

На 5.5.2024 лето Господово, во денот во кој Црквата го прославува светлото Христово Воскресение, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан отслужи Пасхална Литургија во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Торжествената прослава на победата на животот над смртта започна во ноќта на 4 спроти 5 мај со раздавање на светиот Благодатен Оган, по што беше отслужена Пасхална Полуноќница. На неа, радосно пеејќи „Воскресението Твое Христе Спасителу, ангелите го воспеваат на небесата, а и нас на земјата удостој нè, со чисто срце да Те славиме“, Архиепископот, свештенослужителите и верниот народ извршија трократен опход околу Соборниот храм. Изутринава, пак, Архиепископот претстојуваше на Пасхалната Литургија на која беше прочитано и Велигденското послание на Светиот архијерејски синод на Македонската Православна Црква. По завршетокот на Литургијата, беше прочитано пасхалното Евангелие на многу јазици.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
 

Пасхална богослужба во Соборниот храм

На 5.5.2024 лето Господово, во денот во кој Црквата го прославува светлото Христово Воскресение, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан отслужи Пасхална Литургија во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Торжествената прослава на победата на животот над смртта започна во ноќта на 4 спроти 5 мај со раздавање на светиот Благодатен Оган, по што беше отслужена Пасхална Полуноќница. На неа, радосно пеејќи „Воскресението Твое Христе Спасителу, ангелите го воспеваат на небесата, а и нас на земјата удостој нè, со чисто срце да Те славиме“, Архиепископот, свештенослужителите и верниот народ извршија трократен опход околу Соборниот храм. Изутринава, пак, Архиепископот претстојуваше на Пасхалната Литургија на која беше прочитано и Велигденското послание на Светиот архијерејски синод на Македонската Православна Црква. По завршетокот на Литургијата, беше прочитано пасхалното Евангелие на многу јазици.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 

[foogallery id="10853"]

 

Пасхална богослужба во Соборниот храм

На 5.5.2024 лето Господово, во денот во кој Црквата го прославува светлото Христово Воскресение, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан отслужи Пасхална Литургија во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Торжествената прослава на победата на животот над смртта започна во ноќта на 4 спроти 5 мај со раздавање на светиот Благодатен Оган, по што беше отслужена Пасхална Полуноќница. На неа, радосно пеејќи „Воскресението Твое Христе Спасителу, ангелите го воспеваат на небесата, а и нас на земјата удостој нè, со чисто срце да Те славиме“, Архиепископот, свештенослужителите и верниот народ извршија трократен опход околу Соборниот храм. Изутринава, пак, Архиепископот претстојуваше на Пасхалната Литургија на која беше прочитано и Велигденското послание на Светиот архијерејски синод на Македонската Православна Црква. По завршетокот на Литургијата, беше прочитано пасхалното Евангелие на многу јазици.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 

[foogallery id="10853"]

 

Пасхална богослужба во Соборниот храм

На 5.5.2024 лето Господово, во денот во кој Црквата го прославува светлото Христово Воскресение, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан отслужи Пасхална Литургија во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Торжествената прослава на победата на животот над смртта започна во ноќта на 4 спроти 5 мај со раздавање на светиот Благодатен Оган, по што беше отслужена Пасхална Полуноќница. На неа, радосно пеејќи „Воскресението Твое Христе Спасителу, ангелите го воспеваат на небесата, а и нас на земјата удостој нè, со чисто срце да Те славиме“, Архиепископот, свештенослужителите и верниот народ извршија трократен опход околу Соборниот храм. Изутринава, пак, Архиепископот претстојуваше на Пасхалната Литургија на која беше прочитано и Велигденското послание на Светиот архијерејски синод на Македонската Православна Црква. По завршетокот на Литургијата, беше прочитано пасхалното Евангелие на многу јазици.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 

[foogallery id="10853"]

 

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com