img
Вести и настани

Литургија во храмот „Св. Петка“ во Црниче

На 27. 10. 2023 г. кога Светата Црква го прославува споменот на преподобната Параскева Епиватска (света Петка), Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше со Светата Божествена Литургија во храмот посветен на преподобната Параскева во населба Црниче. На литургиската прослава, заедно со свештенослужители од Скопската епархија, на Архиепископот му сослужуваше и архимандритот Серафим Чедија од Грузиската Православна Црква, кој во Македонија донесе икона и честица од моштите на еден од најголемите сеправославни светии од нашето време – свети Гаврил Грузиски. 

На Литургијата во јерејски чин беше ракоположен ѓаконот Мартин Ѓуревски, а во ѓаконски чин беше ракоположен професорот на Богословскиот факултет ,,Свети Климент Охридски” во Скопје, доц. д-р Илче Мицевски-Игнат. 
Многубројниот верен народ се причести со Светите Христови Тајни.

 
 

МОЛИТВЕНИК

Литургија во храмот „Св. Петка“ во Црниче

На 27. 10. 2023 г. кога Светата Црква го прославува споменот на преподобната Параскева Епиватска (света Петка), Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше со Светата Божествена Литургија во храмот посветен на преподобната Параскева во населба Црниче. На литургиската прослава, заедно со свештенослужители од Скопската епархија, на Архиепископот му сослужуваше и архимандритот Серафим Чедија од Грузиската Православна Црква, кој во Македонија донесе икона и честица од моштите на еден од најголемите сеправославни светии од нашето време – свети Гаврил Грузиски. 

На Литургијата во јерејски чин беше ракоположен ѓаконот Мартин Ѓуревски, а во ѓаконски чин беше ракоположен професорот на Богословскиот факултет ,,Свети Климент Охридски” во Скопје, доц. д-р Илче Мицевски-Игнат. 
Многубројниот верен народ се причести со Светите Христови Тајни.

 
 

Литургија во храмот „Св. Петка“ во Црниче

На 27. 10. 2023 г. кога Светата Црква го прославува споменот на преподобната Параскева Епиватска (света Петка), Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше со Светата Божествена Литургија во храмот посветен на преподобната Параскева во населба Црниче. На литургиската прослава, заедно со свештенослужители од Скопската епархија, на Архиепископот му сослужуваше и архимандритот Серафим Чедија од Грузиската Православна Црква, кој во Македонија донесе икона и честица од моштите на еден од најголемите сеправославни светии од нашето време - свети Гаврил Грузиски. 

На Литургијата во јерејски чин беше ракоположен ѓаконот Мартин Ѓуревски, а во ѓаконски чин беше ракоположен професорот на Богословскиот факултет ,,Свети Климент Охридски" во Скопје, доц. д-р Илче Мицевски-Игнат. 
Многубројниот верен народ се причести со Светите Христови Тајни.

[foogallery id="9121"]

 
 

Литургија во храмот „Св. Петка“ во Црниче

На 27. 10. 2023 г. кога Светата Црква го прославува споменот на преподобната Параскева Епиватска (света Петка), Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше со Светата Божествена Литургија во храмот посветен на преподобната Параскева во населба Црниче. На литургиската прослава, заедно со свештенослужители од Скопската епархија, на Архиепископот му сослужуваше и архимандритот Серафим Чедија од Грузиската Православна Црква, кој во Македонија донесе икона и честица од моштите на еден од најголемите сеправославни светии од нашето време - свети Гаврил Грузиски. 

На Литургијата во јерејски чин беше ракоположен ѓаконот Мартин Ѓуревски, а во ѓаконски чин беше ракоположен професорот на Богословскиот факултет ,,Свети Климент Охридски" во Скопје, доц. д-р Илче Мицевски-Игнат. 
Многубројниот верен народ се причести со Светите Христови Тајни.

[foogallery id="9121"]

 
 

Литургија во храмот „Св. Петка“ во Црниче

На 27. 10. 2023 г. кога Светата Црква го прославува споменот на преподобната Параскева Епиватска (света Петка), Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше со Светата Божествена Литургија во храмот посветен на преподобната Параскева во населба Црниче. На литургиската прослава, заедно со свештенослужители од Скопската епархија, на Архиепископот му сослужуваше и архимандритот Серафим Чедија од Грузиската Православна Црква, кој во Македонија донесе икона и честица од моштите на еден од најголемите сеправославни светии од нашето време - свети Гаврил Грузиски. 

На Литургијата во јерејски чин беше ракоположен ѓаконот Мартин Ѓуревски, а во ѓаконски чин беше ракоположен професорот на Богословскиот факултет ,,Свети Климент Охридски" во Скопје, доц. д-р Илче Мицевски-Игнат. 
Многубројниот верен народ се причести со Светите Христови Тајни.

[foogallery id="9121"]

 
 

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com