img
Вести и настани

Тодорова сабота во храмот „Св. вмч. Димитриј“ – Скопје

На 23.3.2024 година, кога Православната Црква го чествува споменот на светиот великомаченик Теодор Тирон, попознат како Тодорова сабота, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше и проповедаше во храмот „Свети великомаченик Димитриј“ – Центар, Скопје.

На Архиепископот му сослужуваа: игуменот Агатон Апостоловски, јеромонахот Атанасиј Арсоски, ставрофорниот протојереј Сашо Николовски и јерејот Александар Несторовски; протоѓаконите: Александар Димитријов и Драган Иванов, како и ставрофорниот протојереј Јован Милановиќ, од сестринската Српска Православна Црква, којшто, воедно, е и ректор на Српската Православна Богословија „Свети Арсениј“ од Сремски Карловци.

Литургиското собрание беше збогатено и со прекрасното и велелепно пеење на хорот при истоимената Богословија.

 

 

МОЛИТВЕНИК

Тодорова сабота во храмот „Св. вмч. Димитриј“ – Скопје

На 23.3.2024 година, кога Православната Црква го чествува споменот на светиот великомаченик Теодор Тирон, попознат како Тодорова сабота, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше и проповедаше во храмот „Свети великомаченик Димитриј“ – Центар, Скопје.

На Архиепископот му сослужуваа: игуменот Агатон Апостоловски, јеромонахот Атанасиј Арсоски, ставрофорниот протојереј Сашо Николовски и јерејот Александар Несторовски; протоѓаконите: Александар Димитријов и Драган Иванов, како и ставрофорниот протојереј Јован Милановиќ, од сестринската Српска Православна Црква, којшто, воедно, е и ректор на Српската Православна Богословија „Свети Арсениј“ од Сремски Карловци.

Литургиското собрание беше збогатено и со прекрасното и велелепно пеење на хорот при истоимената Богословија.

 

 

Тодорова сабота во храмот „Св. вмч. Димитриј“ - Скопје

На 23.3.2024 година, кога Православната Црква го чествува споменот на светиот великомаченик Теодор Тирон, попознат како Тодорова сабота, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше и проповедаше во храмот „Свети великомаченик Димитриј“ – Центар, Скопје.

На Архиепископот му сослужуваа: игуменот Агатон Апостоловски, јеромонахот Атанасиј Арсоски, ставрофорниот протојереј Сашо Николовски и јерејот Александар Несторовски; протоѓаконите: Александар Димитријов и Драган Иванов, како и ставрофорниот протојереј Јован Милановиќ, од сестринската Српска Православна Црква, којшто, воедно, е и ректор на Српската Православна Богословија „Свети Арсениј“ од Сремски Карловци.

Литургиското собрание беше збогатено и со прекрасното и велелепно пеење на хорот при истоимената Богословија.

 

[foogallery id="10220"]

 

Тодорова сабота во храмот „Св. вмч. Димитриј“ - Скопје

На 23.3.2024 година, кога Православната Црква го чествува споменот на светиот великомаченик Теодор Тирон, попознат како Тодорова сабота, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше и проповедаше во храмот „Свети великомаченик Димитриј“ – Центар, Скопје.

На Архиепископот му сослужуваа: игуменот Агатон Апостоловски, јеромонахот Атанасиј Арсоски, ставрофорниот протојереј Сашо Николовски и јерејот Александар Несторовски; протоѓаконите: Александар Димитријов и Драган Иванов, како и ставрофорниот протојереј Јован Милановиќ, од сестринската Српска Православна Црква, којшто, воедно, е и ректор на Српската Православна Богословија „Свети Арсениј“ од Сремски Карловци.

Литургиското собрание беше збогатено и со прекрасното и велелепно пеење на хорот при истоимената Богословија.

 

[foogallery id="10220"]

 

Тодорова сабота во храмот „Св. вмч. Димитриј“ - Скопје

На 23.3.2024 година, кога Православната Црква го чествува споменот на светиот великомаченик Теодор Тирон, попознат како Тодорова сабота, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан богослужеше и проповедаше во храмот „Свети великомаченик Димитриј“ – Центар, Скопје.

На Архиепископот му сослужуваа: игуменот Агатон Апостоловски, јеромонахот Атанасиј Арсоски, ставрофорниот протојереј Сашо Николовски и јерејот Александар Несторовски; протоѓаконите: Александар Димитријов и Драган Иванов, како и ставрофорниот протојереј Јован Милановиќ, од сестринската Српска Православна Црква, којшто, воедно, е и ректор на Српската Православна Богословија „Свети Арсениј“ од Сремски Карловци.

Литургиското собрание беше збогатено и со прекрасното и велелепно пеење на хорот при истоимената Богословија.

 

[foogallery id="10220"]

 

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com