img
Вести и настани

Заупокоена литургија
во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје

Денес, на 05.02.2021 година, кога Црквата го прославува поменот на светиот свештеномаченик Климент Анкирски и на светиот маченик Агатангел, во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје беше отслужена Заупокоена архијерејска литургија со четириеседневен помен за блаженоупокоениот поранешен Митрополит Европски Горазд.
На Литургијата, во присуство на Неговото блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г..г Стефан, чиноначалствуваше Митрополитот Повардарски г. Агатангел, во сослужение на Митрополитот Европски Пимен. Присутен на литургијата беше и Митрополитот Брегалнички г. Иларион.
Потоа беше отслужена Панихида во манастирот „Свети Илија“ во Чардак, местото на вечното почивалиште на блаженоупокоениот Митрополит Горазд.
 

МОЛИТВЕНИК

Заупокоена литургија
во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје

Денес, на 05.02.2021 година, кога Црквата го прославува поменот на светиот свештеномаченик Климент Анкирски и на светиот маченик Агатангел, во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје беше отслужена Заупокоена архијерејска литургија со четириеседневен помен за блаженоупокоениот поранешен Митрополит Европски Горазд.
На Литургијата, во присуство на Неговото блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г..г Стефан, чиноначалствуваше Митрополитот Повардарски г. Агатангел, во сослужение на Митрополитот Европски Пимен. Присутен на литургијата беше и Митрополитот Брегалнички г. Иларион.
Потоа беше отслужена Панихида во манастирот „Свети Илија“ во Чардак, местото на вечното почивалиште на блаженоупокоениот Митрополит Горазд.
 

Заупокоена литургија
во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје

Денес, на 05.02.2021 година, кога Црквата го прославува поменот на светиот свештеномаченик Климент Анкирски и на светиот маченик Агатангел, во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје беше отслужена Заупокоена архијерејска литургија со четириеседневен помен за блаженоупокоениот поранешен Митрополит Европски Горазд.
На Литургијата, во присуство на Неговото блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г..г Стефан, чиноначалствуваше Митрополитот Повардарски г. Агатангел, во сослужение на Митрополитот Европски Пимен. Присутен на литургијата беше и Митрополитот Брегалнички г. Иларион.
Потоа беше отслужена Панихида во манастирот „Свети Илија“ во Чардак, местото на вечното почивалиште на блаженоупокоениот Митрополит Горазд.
 

[foogallery id="2115"]

Заупокоена литургија
во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје

Денес, на 05.02.2021 година, кога Црквата го прославува поменот на светиот свештеномаченик Климент Анкирски и на светиот маченик Агатангел, во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје беше отслужена Заупокоена архијерејска литургија со четириеседневен помен за блаженоупокоениот поранешен Митрополит Европски Горазд.
На Литургијата, во присуство на Неговото блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г..г Стефан, чиноначалствуваше Митрополитот Повардарски г. Агатангел, во сослужение на Митрополитот Европски Пимен. Присутен на литургијата беше и Митрополитот Брегалнички г. Иларион.
Потоа беше отслужена Панихида во манастирот „Свети Илија“ во Чардак, местото на вечното почивалиште на блаженоупокоениот Митрополит Горазд.
 

[foogallery id="2115"]

Заупокоена литургија
во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје

Денес, на 05.02.2021 година, кога Црквата го прославува поменот на светиот свештеномаченик Климент Анкирски и на светиот маченик Агатангел, во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје беше отслужена Заупокоена архијерејска литургија со четириеседневен помен за блаженоупокоениот поранешен Митрополит Европски Горазд.
На Литургијата, во присуство на Неговото блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г..г Стефан, чиноначалствуваше Митрополитот Повардарски г. Агатангел, во сослужение на Митрополитот Европски Пимен. Присутен на литургијата беше и Митрополитот Брегалнички г. Иларион.
Потоа беше отслужена Панихида во манастирот „Свети Илија“ во Чардак, местото на вечното почивалиште на блаженоупокоениот Митрополит Горазд.
 

[foogallery id="2115"]

КОНТАКТМАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА -
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Бул. Партизански одреди бр.12, 1000 Скопје

Централа:
+389 3 230 697

Кабинет на Архиепископот:
+389 3 136 631

Секретар на Скопска епархија:
+389 3 230 780

Издаваштво на Скопска епархија:
+389 3 118 396

Електронска пошта:
skopskaeparhija@gmail.com